El pleinair Festival és una activitat artística encaminada a promoure la pintura realista a l'aire lliure que consta de tres parts diferenciades:
-La Primera part és la de la creació de les obres, el tema d'aquest any ha estat el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. Dins d'aquest àmbit i durant 40 dies, els artistes han realitzat les seves obres. Aquesta part també comprèn la creació d'un web i un canal de Facebook actualitzable diàriament amb totes les informacions. També s'ha dut a terme un desplegament de reportatges gràfics per incloure en el llibre.
-La Segona part és l'edició d'un llibre commemoratiu i un DVD amb totes les vivències d'aquests dies.
-La Tercera part és l'exposició de les obres.

Finalment han passat per l'Estartit setanta pintors dels quals 56 entraran a formar part de l'exposició. De les entrevistes que els hem fet, es desprèn que tots s'ho han passat d'allò més bé i amb ganes de repetir.
Gràcies a empreses com Nautilus, Nàutica Borrat i viatges marítims Núria, molts pintors han pogut gaudir de la bellesa de la part de la costa del Parc Natural, i altres han pogut desplaçar-se a la Cala Ferriol per fer la seva obra.
El fet de poder compartir allotjament entre artistes que només es coneixien a través de les xarxes, ha animat a molts d'ells a venir per intercanviar tècniques i formes de treballar. Ens consta que les vetllades vespertines es van convertir en llargues xerrades i discussions sobre temes artístics, al més pur estil de les trobades a la mítica fonda de Pere Romeu i Ramon Casas "Els 4 gats".

Aquesta primera edició ha servit d'assaig per a futures edicions, que no sabem si arribaran. En tot cas, si algú es decideix a emular aquest Festival, sempre serà un punt de referència important.
Hi ha molts aspectes a millorar, un d'ells la difusió. El apostar només per les xarxes socials ha estat un error, molta gent interessada n'ha quedat al marge, però en ser una activitat muntada sense pressupost, no ha fet possible mes difusió. Gràcies a l'èxit aconseguit, pensem que en futures edicions potser es podrà aconseguir algun tipus de suport institucional en forma de publicitat. Tot i això vam ser capaços de mobilitzar un equip de TV3 per a tenir un minut al Telenotícies migdia.

El llibre i el DVD ja estan editats.

Pel que fa a l'exposició, es va celebrar, del 11 d'abril al 24 de maig a la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí.